(+30) 2813 008594

Συνταγές

Ξινόχοντρος σούπα

Ξινόχοντρος σούπα  

Υλικά

  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο Cretalicious
  • 240 γραμμάρια Ξινόχοντρο Cretalicious
  • 3 λίτρα νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρi

Βάζουµε σε µία µικρή κατσαρόλα το νερό και τον ξινόχοντρο και τα αφήνουµε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Στη συνέχεια δυναμώνουμε την φωτιά και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά, ανακατεύοντας παράλληλα για να σπάσουμε τα μεγάλα κομμάτια του ξινόχοντρου. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο 10 λεπτά πριν το τέλος.

Εάν αντί για νερό προσθέσουμε ζωμό κρέατος το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο νόστιμο.

 
 

Αρνάκι με πετιμέζι

Αρνάκι με πετιμέζι  

Υλικά

  • 1 μπουτάκι αρνιού
  • 3 φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
  • 1 φλιτζάνι ρεβίθια μουλιασμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες Cretalicious
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο Cretalicious
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι Πετιμέζι Cretalicious
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

Αλατοπιπέρωστε και περιχύστε με ελαιόλαδο το κρέας, τη μισή ποσότητα πετιμέζι και δύο φλιτζάνια με χλιαρό νερό. Βάλτε το σε γάστρα με καπάκι στους 180ο C για 30 λεπτά και στη συνέχεια χαμήλωστε τη φωτιά στους 160ο C και ψήστε για 50 λεπτά ακόμα.

Ετοίμαστε το ρύζι και τα ρεβίθια. Βράστε πρώτα τα όσπρια σε αλατισμένο νερό, ξέπλυντε με κρύο νερό και σούρωστε. Άφηστέ τα στην άκρη να κρυώσουν. Λίγο πριν ψηθεί το κρέας άνοιξτε το καπάκι, περίχυστε με το υπόλοιπο πετιμέζι και πρόσθεσε 9 φλιτζάνια νερό. Ανακάτεψτε το ρύζι με τις σταφίδες, τα ρεβίθια και το κύμινο, ρίξτε τα γύρω από το κρέας και ανακάτεψτε.

Σκέπαστε πάλι τη γάστρα και άφηστε την σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει το ρύζι για 15 λεπτά. Λειώστε το βούτυρο και περίχυστε το στο κρέας. Συνέχιστε για άλλα δέκα λεπτά με το καπάκι κλειστό.

 
 

Ντολμαδάκια

Dolma  

Υλικά

  • 16-20 αμπελόφυλλα Αμπελόφυλλα Cretalicious
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι (να μουλιάσει σε νερό για 1 ώρα) 
  • 3-4 φύλλα φρέσκο δυόσμο 
  • 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι 
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό 
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά) 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού 
  • 1/4 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Cretalicious

Στραγγίξτε το νερό εντελώς από το εμποτισμένο ρύζι.
Τώρα προσθέσετε σε αυτό το ρύζι τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το αλάτι, το κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το τσίλι σε σκόνη, ¼ κούπας χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά. Βγάλτε τα φύλλα από το βάζο προσεχτικά να μην σπάσουν. Πάρτε ένα φύλλο (απομακρύνετε το κοτσάνι, εαν υπάρχει) και τον τοποθετήστε την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Βεβαιωθείτε ότι οι οι νευρώσεις είναι στην κορυφή. Τοποθετήστε περίπου 1 κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο κοντά στη βάση του φύλλου. Διπλώστε τις όλες τις πλευρές προς τα μέσα, ώστε να για να καλυφθεί πλήρως η γέμιση. Στη συνέχεια τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά ώστε να φαίνεται σαν ένα κλειστό πούρο / burrito. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση ρύζι.


Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα τοποθετήστε στον πάτο μια σειρά από φέτες καρότα και πατάτες. Βεβαιωθείτε ότι οι φέτες έχουν το ίδιο ύψος, ώστε η επιφάνεια που δημιουργούν από πάνω τους να είναι όσο το δυνατόν πιο επίπεδη. Αυτό αποτελεί τη βάση για τα ντολμαδάκια σας. Τοποθετήστε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο, προσέχοντας να είναι συμπαγή και σε στρώσεις (στην περίπτωση που δεν φτάσει μια στρώση). Τοποθετήστε ένα βαρύ πιάτο πάνω τους για να τα πιέζει προς τα κάτω. Καλύψτε τα με βραστό νερό λίγο πάνω από το επίπεδο του πιάτου. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για όσο διάστημα χρειαστεί το ρύζι για να βράσει. Σηνήθως ψήνουμε για 45 λεπτά- 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. Ελέγχετε τη στάθμη του νερού συχνά και προσθέστε νερό εάν είναι απαραίτητο. Τώρα προσθέστε 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, αφαιρέστε το πιάτο, περιλούστε με λεμόνι και αφήστε τα να κρυώσουν πολύ καλά.

 
 

Σαλάτα με ασκορδουλάκους

Dolma  

Υλικά

  • 100g ασκορδουλάκοι Cretalicious
  • 50g άνηθο 
  • 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια 
  • Eξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Cretalicious
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι 
  • Αλάτι 

Βάλτε τα πάντα σε ένα πιάτο. Στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο, αλάτι και ξύδι. Ανακατέψτε καλά και να απολαύσετε.

 
 

Σκορδαλιά

Garlic Dip

Υλικά

  • 6 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό, αφαιρέστε την κόρα 
  • 1/2 φλιτζάνι πουρέ πατάτας 
  • 7 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες 
  • 1/2 φλιτζάνι τεμαχισμένα καρύδια ή αμύγδαλα 
  • 1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Cretalicious 
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού 
  • Αλατοπίπερο

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό, στη συνέχεια το πιέζουμε, ώστε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.
Προσθέτουμε μαζί με τις πατάτες, το σκόρδο, και τα καρύδια σε ένα ηλεκτρικό μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει μια λεία πάστα.

Κατά τη διάρκει του χτυπήματος προσθέστε το ελαιόλαδο. Προσθέστε επίσης το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
Σερβίρουμε με ψάρι, χοιρινό ή / και ωμά λαχανικά.
Τα υλικά φτάνουν περίπου για 3 φλιτζάνια.

 
  
 

Ντάκος

Dakos

Υλικά

  • 5-6 μικρά Παξιμάδάκια ολικής με ρίγανη Cretalicious
  • 1 ντομάτα 
  • 1 κομμάτι τυρί φέτα 
  • 2-3 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Cretalicious
  • Αλάτι 
  • Ρίγανη

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στα παξιμάδια.

Τρίβουμε τη ντομάτα και τη φέτα και τα απλώνουμε πάνω στα παξιμάδια.

Προσθέστε λίγο αλάτι και ρίγανη. Διακοσμήστε με ελιές, αν επιθυμείτε.

 
 

Η σαλάτα της γιαγιάς

Υλικά

  • 3 μεγάλες πατάτες
  • 4 κολοκυθάκια
  • 2 αυγά
  • 7 Παξιμαδάκια ολικής με ρίγανη Cretalicious
  • 100γρ αγκινάρες Cretalicious
  • 2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 100γρ τυρί φέτα
  • 1/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Cretalicious
  • 50γρ μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Βράζουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια μέχρι να μαλακώσουν. Κόψτε τα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε ντομάτα και κρεμμύδι.

Βράστε τα αυγά (σφιχτά), κόψτε τα και προσθέστε τα στο μπολ. Στη συνέχεια, βάλτε στο μπόλ τα παξιμαδάκια αφου τα θριματίσετε. Τέλος, προσθέστε τις αγκινάρες, την φέτα, το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά.

 
 
 

Ομελέτα με πατάτα

Potato omelette

Υλικά

  • 3 μεγάλες πατάτες 
  • 3 αυγά 
  • 1 φλιτάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Cretalicious
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι

Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τις τηγανίζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει και τραγανό. Μετακινήστε τις πατάτες σε νέο τηγάνι. Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με τις πατάτες. Τηγανίζουμε για 4 λεπτά με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (περίπου 1 κουταλιά). Αναποδογυρίστε την ομελέτα και τηγανίστε για 4 λεπτά ακόμα. Κόψτε την ομελέτα σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρετε (σαν pizza).

Για να αναποδογυρίσετε την ομελέτα: Περάστε με μια σπάτουλα περιμετρικά τις άκριες της ομελέτας για να ξεκολήσει. Βάλτε ένα πιάτο πάνω από την κορυφή του τηγανιού και αναποδογυρίστε την ομελέτα πάνω στο πιάτο. Σύρετε την ομελέτα πίσω στο τηγάνι και μαγειρέψτε από την άλλη πλευρά.

 
 

Χανιώτικο Μπουρέκι

Boureki

Υλικά

  • 1 κιλό κολοκυθάκια 
  • 1 κιλό πατάτες 
  • ½ κιλό τυρί φέτα 
  • 8 κουταλιές ανθόγαλο
  • 1 ματσάκι δυόσμο 
  • 1 κρασοπότηρο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Cretalicious
  • 3-4 ντομάτες 
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη 
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Κόψτε τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τις ντομάτες σε λεπτές ροδέλες και αφήστε να αποστραγγίσουν για αρκετά λεπτά, στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Πασπαλίστε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια με το αλεύρι.

Σε ένα λαδωμένο ταψί (μεσαίο), απλώστε μια στρώση από τις πατάτες και τα κολοκυθάκια. Στη συνέχεια, απλώστε από πάνω την μισή φέτα και το μισό του δυόσμου. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κολοκυθάκια πατάτες, και φέτα. Στην κορυφή απλώστε τις φέτες ντομάτας, το ανθόγαλο, το ελαιόλαδο και αρκετό νερό (σχεδόν να καλυφθούν).

Ψήνετε σε μέτρια φωτιά για περίπου δύο ώρες. Σερβίρετε ζεστό και διακοσμήστε με σουσάμι.

 
 

Αγκινάρα ομελέτα

Artichoke omelette

Υλικά

  • 200γρ αγκινάρες Cretalicious
  • 3 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Cretalicious
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 6 αυγά χτυπημένα 
  • Αλάτι και πιπέρι

Τοποθετήστε τα κομμάτια της αγκινάρας σε ένα αντικολλητικό μεσαίου μεγέθους τηγάνι, προσθέστε το ελαιόλαδο και τηγανίζετε ελαφρά για 5 λεπτά.

Ρίξτε τα χτυπημένα αυγά πάνω από τα κομμάτια της αγκινάρας προσθέστε αλάτι και πιπέρι και απλώστε ομοιόμορφα στο τηγάνι.
Ψήστε για 4 λεπτά, γυρίστε και μαγειρέψτε για άλλα 4 λεπτά. Είστε έτοιμη για σερβίρισμα.

Για να αναποδογυρίσετε την ομελέτα: Περάστε με μια σπάτουλα περιμετρικά τις άκριες της ομελέτας για να ξεκολήσει. Βάλτε ένα πιάτο πάνω από την κορυφή του τηγανιού και αναποδογυρίστε την ομελέτα πάνω στο πιάτο. Σύρετε την ομελέτα πίσω στο τηγάνι και μαγειρέψτε από την άλλη πλευρά.