(+30) 2813 008594

Σχετικά με την Κρητική Διατροφή

"Ότι μεγαλώνει στην Κρήτη είναι απείρως καλύτερο από οπουδήποτε αλλού"

Πλίνιος (Ρωμαίος ιστορικός)

"Σταματήστε να ψάχνετε για το χάπι που θα αντικαταστήσει την κρητική διατροφή. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο."

Serge Renault (Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας).

Food

"Το ελαιόλαδο είναι το υγρό χρυσάφι της Κρήτης"

Όμηρος

"Η Κρητική διατροφή κάνει τους Κρητικούς να έχουν το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων που προκαλούνται από τις καρδιακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου."

Δρ Ancel Keys (Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Η μελέτη των επτά χωρών)

 

 Η Κρήτη δεν είναι μόνο γνωστή για τις υπέροχες παραλίες, το γαλάζιο του ουρανού, τις αρχαιότητες και τα μαγευτικά τοπία. Είναι επίσης γνωστή, λόγω των διατροφικών συνηθειών που ακολουθεί ο κρητικός λαός εδώ και αιώνες.

Γνωρίζετε ήδη ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ίσως η πιο διαδεδομένη και υγιεινή διατροφή στις μέρες μας. Ένας τρόπος ζωής που προσφέρει μακροζωία και καλή υγεία.
Αυτό που ίσως δεν ξέρατε μέχρι τώρα, είναι ότι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η κρητική διατροφή είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Για πολλούς ερευνητές η κρητική διατροφή αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής.

Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η κρητική διατροφή είναι μια από τις πιο καλά ισορροπημένες δίαιτες στον κόσμο. Αποτελείται από προϊόντα που οι άνθρωποι της Κρήτης παράγουν τοπικά.
Το νησί της Κρήτης προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών χάρη στις ιδανικές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες. Οι Κρητικοί έχουν μετατρέψει αυτά τα συστατικά σε νόστιμα και υγιεινά προϊόντα διατροφής με βάση παραδοσιακές συνταγές που διαρκούν για περισσότερο από 3.850 χρόνια.

 

Η Κρητική Διατροφή εν συντομία

Food

Δημητριακά
Τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της πλειοψηφίας των γευμάτων. Παξιμάδια, ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι χρησιμοποιούνται ευρέως.

Φρούτα και λαχανικά
Η καθημερινή χρήση και οι μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητα στοιχεία της κρητικής διατροφής.

Όσπρια και ξηροί καρποί
Μια μεγάλη ποικιλία από όσπρια και ξηρούς καρπούς, όπως τα ρεβίθια, οι φακές, τα φασόλια, το κουκουνάρι, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα καρύδια χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά στη μαγειρική.

Ελαιόλαδο και ελιές
Το ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά το μόνο λίπος που καταναλώνεται στην Κρήτη. Περίπου 25 λίτρα ανά άτομο, το υψηλότερο στον κόσμο.

Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τυρί, γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε μέτριες ποσότητες, αλλά καθημερινά.

Ψάρια
Καταναλώστε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αποτελούν μια πρώτης τάξεως πηγή πρωτεΐνων.

Κόκκινο κρέας
Καταναλώστε μόνο λίγες φορές το μήνα (μία φορά την εβδομάδα είναι ιδανική).

Κρασί
Μέτριες ποσότητες κρασιού, συνήθως με τα γεύματα, ένα ή δύο ποτήρια. Προτιμήστε το κόκκινο.

 

Το παράδειγμα της μελέτης των επτά χωρών.

Food

Η συγκριτική μελέτη μεταξύ επτά χώρες, η οποία ξεκίνησε το 1960 από τον Δρ Ancel Keys του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και είχε υπό ιατρική παρακολούθηση μια ομάδα 12.000 ανδρών (συμπεριλαμβανομένων και 700 Κρητικών). Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης έδειξε ότι οι Κρητικοί είχαν το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων που προκλήθηκαν από καρδιακές προσβολές και διάφορες μορφές καρκίνου. Αυτή η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο πληθυσμός της Κρήτης ήταν ο μακροβιότερος.

Όταν, το 1991, τριάντα ένα χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης των επτά χωρών, ο Τομέας Κοινωνικής Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε την ιατρική παρακολούθηση αυτής της ομάδας, περίπου το 50% των Κρητικών βρέθηκε να είναι ακόμα ζωντανοί, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντας από τις έξι χώρες, όπου δεν υπήρχε ούτε ένας επιζών (ακόμη και στην υπόλοιπη Ελλάδα)!

Το γεγονός ότι το ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά το μόνο λίπος που καταναλώνεται στην Κρήτη, είναι ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά που κάνουν την Κρητική δίαιτα τόσο καλή.